Dekostoppet– Siden om dykking, historie og vrak

Toolboxen

Vrak i Rogaland

Billedgalleri

Nyttige linker

Hyperbarisk medisin

Undervannsfoto

sikkerhetsutstyr

Kontakt undertegnede

Torpedojageren ”ÆGERS” motstand 09.April.1940

I Stavanger ligger jageren ”Æger” som har fått mistanke til det tyske handelsfartøyet D/S ”Rhoda” som har altfor stort dypgående i forhold til å være lastet med koks som kapteinen påstår. 

Æger vil inspisere lasten og ber gjentatte ganger mannskapet om å forlate Rhoda. Kommandant på Æger tar avgjørelsen om å senke skipet og setter flere skudd i vannlinjen etter at mannskapet har forlatt skipet.  Det er for sent, mannskapet på RHoda har kontaktet Luftwaffe som kommer til unnsetning. En hard kamp begynner å utspille seg når Æger setter kursen mot rom sjø i Sikksakk for å unnslippe bombene.  De er stilt over en formidabel og topptrent overmakt bestående av 12 bombefly og må til slutt gi tapt når en bombe treffer aktenfor midtskipet. Æger driver på land på Kråkeneset på Hundvåg og mannskapet splitter seg opp etter ordre fra skipsjefen for å slutte seg til kjempende landstyrker. Ironisk nok sitter mannskapet fra lasteskipet ”Rhoda” også på samme øy noen kilometer sør, på Ulsnes har de funnet flaska og historiene forteller at stemninge ble høy.

 

Det viser seg i ettertid at Rhoda var lastet med strategisk krigsmateriell for forsvaret av stavangerhalvøya. Heer var det kjøretøy og både luftvern og tyngre artilleri som skulle sikre både byen og ikke minst Sola lufhavn. Britene er fort på plass og bombardere flystripene fra sjøen da de vet at Luftwaffe med denne flyplassen kan nå nordengland. Tyskerne tar det de kan bruke av Ægers lufskyts for å benytte det inntil nye forsyninger kan komme.

 

”Rhoda” blir hevet etter flere forsøk i 1954. I flere bøker kan man lese at arbeiderne vasset i granater og eksplosiver da de arbeidet i havaristen. På folkemunne er det en fiskeplass som heter ”Rhodagrunnen” hvor undertegnede selv har fått skrot på kroken under fiske. Sjømålingene vi ahr i kartet over Stavanger er gjort i 1942 og Rhoda er på det kartet avmerket som en grunne. Har personlig ikke dykket her, men det kan være rester på havbunnen.

 

Hva som skjedde med vraket av Æger er det flere versjoner av. Ene er at vraket ble tatt inn til Rosenberg og ombygget til lekter som gikk i fjordene. En annen versjon er at vraket ble slept ut i Åmøyfjorden og senket. Man har et vraksymbol her på ca 100 meters dybde undertegnede ikke har funnet forklaring på.

 

Men mer interressant er hva historien beretter om Ægers kamp.

Æger skyter med både bofors 40mm kanoner under angrepet og coltmitraljøser og historien sier at 2 junkers 88 bombere styrter. Hvor er så disse flyene? Ligger de en plass ved Ulsnes eller uti Åmøyfjorden fremdeles?